Árkalkulátor | Érdeklődöm
Történet
A befújásos cellulóz szigetelést már az 1970-es években használták, nagyrészt Észak-Amerikában. Mivel gyorsabban és ülepedés mentesen megoldható vele a szigetelés a nyílt diffúziós szerkezeteknél, ezért az egész világon terjedni kezdett a technologia. Ma már Észak-Amerikában a házak nagy részét kizárólag ezzel a technológiával szigetelik.

Európában megközelítőleg 25 évvel ezelőtt, Németországban kezdődött meg a technológia és az anyag sikertörténete és azóta egész Európa területén rohamosan terjed.

Hazánkban még csak pár éve kezdték használni ezt a technológiát, azóta előnyeinek köszönhetően igen gyorsan terjed.

További energia-megtakarítást bármilyen korszerű energiatakarékos berendezéssel lehet még
elérni (pl. hőszivattyú, olcsó hőenergia ingyenes napenergiából).


Előnyei más anyagokkal szemben
Legfőbb előnye az ülepedés biztosság és résmentes kitöltés. Ezt a Coloradoban levő Denver Egyetem kísérlete is igazolja:

Két teljesen azonos, az előírásoknak megfelelő könnyűszerkezetes házat építettek fel ugyanabban a környezetben.
Az egyik épület homlokzatát és padlasterét befújt cellulózszigeteléssel, a másikat ásványi gyapottal szigetelték, melyeknek az U értéke teljesen megegyezett.

3 hét folyamatos mérés után megállapították, hogy a befújt cellulóz technológiával szigetelt ház 26,4 %-kal kevesebb fűtesi energiát használ fel, mint az ásványi gyapottal szigetelt épület.

Ez a jelentős különbség a résmentes kitöltesre vezethető vissza, mely kiemelkedő hatással van a szigetelés összteljesítményére.


Alkalmazási területek

Tetősík:

A tetősíkok szigetelésekor a legnagyobb előnyt abban tudja nyújtani a technológia, hogy ülepedés- és résmentesen oldja meg a hőszigetelési problémákat. A tetősíkok hagyományos szigetelése esetén a legnagyobb problémát a szigetelőanyag ülepedése és a gondatlan kivitelezes okozza, ami igen jelentős hőveszteséget okozhat. Ezen esetekben is igen hatékony segítséget nyújt a befújásos technológia.Padlástér:

Mint köztudott, a legnagyobb hőveszteség, általában a tetőtérben fedhető fel. Itt az egyik legfontosabb alapfeltétel, hogy a szigetelés résmentes legyen, és ne legyenek közötte kisebb-nagyobb hőhidak. Befújásos technológiánk a szigeteletlen és a rosszul szigetelt padlásterek esetében igen magas ár/érték mutatót eredményez.Könnyűszerkezetes épületek:

Az ilyen épületeknél a befújt cellulózszigeteléssel erhető el a leghatekonyabb hőszigetelés, mely résmentes és ülepedésbiztos.Zárt felületekgyapotszerkezet hőhidakkal egységes és hőhídmentes cellulóz szigetelés
Üveggyapot hőhidakkal Egységes cellulóz

szigetelés előtt szigetelés után
3 2
1 2
3 4
5 6
7 8
9 10

ülepedés és résmentes cellulóz szigetelés lecsúszott gyapot a tetősíkokon
1 1
2 2
3 4

munkafolyamat
Munkafolyamat 1 Munkafolyamat 2
Munkafolyamat 3 Munkafolyamat 4
Munkafolyamat 5 Munkafolyamat 6
Munkafolyamat 7 Munkafolyamat 8
Érdeklődöm
|